Historien

 • 40-tallet

  Marthe (Dudde) Lian startet i vask- og renseribransjen i 1946 på gården Hegge i Steinkjer. Hun leverte alt av tekstilrengjøring for militærleiren på Steinkjersannan, som ble tungt opprustet i etterkrigsårene. Etter hvert etablerte hun seg i hele Midt-Norge, med hovedfokus på renseri for privatkunder. Hennes siste etablering var avdeling Singsaker i Trondheim som hun åpnet på sin 80 års dag! Denne avdelingen hadde i 2013 20 års jubileum.
 • 70-tallet

  Marthe Ree Lian startet for seg selv på 70-tallet, og tilla seg erfaring og kunnskap gjennom mange år som selvstendig næringsdrivende. Hun har hatt flere verv i forskjellige foreninger og er i dag fortsatt aktiv i driften. Marthe har mesterbrev i kjemisk rensing og har fullført det meste av kurs som er relevant for bransjen.
 • 2000-tallet

  Sivert Lian Opdahl tok over driften på 2000-tallet. Han har tatt mesterbrev i tekstilrenhold. Sivert er leder for renseriutvalget i NRV
 • 2020

  Verdensøkonomien er avhengig av kjøp og kast. Alle er vi nødt til å forbruke for å holde hjulene i gang. • For å produsere én enkelt t-skjorte av bomull kreves ca. 1400 liter vann. Det tilsvarer mer enn 10 fulle badekar. • For å produsere tekstilene som du kjøper per år, krever det en vannmengde som er mye større enn det samlede vannforbruket til én husholdning med tre personer. Det inkluderer alt av matlaging, rengjøring, bad og toalettspyling i løpet av et år. • For å produsere tekstilforbruket til en gjennomsnittlig skandinav tilsvarer det CO2-utslippet fra 2000 kilometer kjøring med en familiebil. I løpet av 20 år blir det like mye som en kjøretur jorden rundt! • Tekstilforbruket til én enkelt person hvert år utgjør en større CO2-belastning enn strømforbruket fra alle husholdningsapparatene våre. Kilde: Nordisk Ministerråd. Ved å levere tekstiler til rens/vask i stedet for å kjøpe ny, sparer du miljøet! Bud 1 er å sjekke vedlikeholdsmerking før du kjøper tekstiler. Påse at tekstiler kan rengjøres.

Marthe Ingeborg Lian

Foran Singsaker Renseri åpningsdagen


Marthe Ree Lian

Faglig ansvarlig

Mesterbrev i kjemisk rens


Sivert Lian Opdahl

Daglig leder

Mesterbrev i tekstilrenhold